Обирай мене правильно!
При покупці візьміть мене в руки, і спробуйте оцінити щільність шкірки. Якщо вона дуже щільна, і нагадує кавунову кірку, означає що я ще не доспів. Гарні плоди в міру пружні, і злегка пружинять при натисканні.
Особливу увагу приділіть кольору листя - вони повинні бути яскраво-зеленого забарвлення. Коричневі листя - ознака того що я переспів, і почав псуватися.
Ще одна порада - обирайте більші плоди. У них більше м'якоті, і ви не будете переплачувати за шкірку.
Я зовсім невибагливий. Мене можна зберігати в холодильнику близько місяця. Чищені фрукти і плоди з пошкодженою шкіркою пролежать в холодильній камері близько 2 тижнів.
Звичайно, я дуже корисний. Але найкориснішим компонентомв в мені є ксантони - недавно відкриті хімічні речовини, що мають потужниу антиоксидантну дію. Що цікаво, ксантони містяться не тільки у внутрішній м'якоті, а й в шкірці. Тому якщо ви хочете отримати максимальну користь, скуштуй мою м'яку частину, а що залишиться, - зроби пюре!
Маю неабиякі цілющі властивості!
Чиню протизапальну і антигістамінну дію. Завдяки складу, мене рекомендують включити в раціон при хворобах Альцгеймера і Паркінсона, шкірних захворюваннях, і всіх видах раку.
Енергетична цінність на 100 г - 63-72 кКал
- Вода – 80.8 г
- Білки – 0.6 г
- Жири – 0.6 г
- Вуглеводи – 15.9 г
Вітаміни
- В1 (тіамін) - 0.05 мг
- В2 (рибофлавін) - 0.015 мг
- Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 0.43 мг
- В5 (пантотенова кислота) - 0.103 мг
- В6 (піридоксин) - 0.05 мг
- Фолієва кислота (вітамін В9) - 6 мкг
- С (аскорбінова кислота) - 2.7 мг
- Е (токоферол) - 0.5 мг
- Холін (вітамін В4) - 8.4 мг
Мінерали
- Калій - 47 мг
- Кальцій - 15 мг
- Натрій - 1 мг
- Магній - 16 мг
- Сірка - 20 мг
- Фосфор - 11 мг
- Хлор - 2 мг
- Залізо - 0.4 мг
- Йод - 1.6 мкг
- Марганець - 65 мкг
- Мідь - 80 мкг
- Цинк - 0.1 мг
- Фтор - 7 мкг
Приготуй з мене сік, фруктовий салат, молочний коктейль, смузі, ніжний мус або суфле. Я прекрасно поєднуюсь з йогуртом і морозивом. Також з мене готують пікантно-пряні соуси до морепродуктів і м'яса - я надаю стравам приємний цитрусовий смак.
Існує особливий делікатес зі мною - варення з тростинним цукром і корицею.
Парфе з мангостином (4 порції)
Час приготування 30 хвилин
- Манго - 2 шт
- Мангостин - 5 шт
- Сир Рікотта - 300 г
- Сік лайму - 1 ст. ложка
- Цедра лайму - 0,5 ч. ложки
Манго та мангостин промити і очистити від шкірки.
Розрізати навпіл і видалити кісточку з манго.
Нарізати манго невеликими кубиками, а мангостин розділити на дольки, перекласти в миску, додати туди цукор, цедру і сік лайма.
Все добре перемішати і залишити хвилин на 20.
Збити міксером сир Рікотта і розкласти його по креманкам.
Викладаємо по черзі слоями шматочки манго з мангостином та рікотту, присипати за бажанням тертим шоколадом та горіхами, і відразу подавати.
Смачного!