Є декілька цікавих фактів про мене:
- не можна їсти моє насіння, бо воно отруйне.
- в середині ХIХ сторіччя відомий письменник Марк Твен назвав мене найсмачнішим фруктом у світі!
- маю дуже багато сахарів та вуглеводів у складі, тому треба бути обереежними людям із сахарним діабетом та тим, хто не потребує набрати додаткової ваги.
Маю безліч корисних складових!
вітаміни С і групи В, мінерали (залізо, фосфор, калій, кальцій, магній), білки (до 1,6%) і вуглеводи (близько 18%), глюкоза, фруктоза, сахароза, органічні кислоти (лимонна і бурштинова). Їх співвідношення становить оптимальний для організму баланс. Тому мене вважають поживною, легкозасвоювальною їжею.
Також стану добрим помічником в нормалізації роботи печінки, шлунково-кишкового тракту!
Енергетична цінність на 100 г - 74 кКал.
- Білки - 1,57 г
- Жири - 0,68 г
- Вуглеводи - 17,71 г
- Вода - 79,39 г
Вітаміни
- С, аскорбінова кислота - 12,6 мг
- Е - 0,27 мг
- В1 - 0,1 мг
- В2 - 0,1 мг
- В5 - 0,5 мг
- В6 - 0,3 мг
- РР - 0,6 мг
Мінерали
- Калій - 287 мг
- Кальцій - 10 мг
- Магній - 17 мг
- Натрій 7 мг
- Фосфор - 26 мг
Я дуже смачний в сирому вигляді. Тому бери ложку та насолоджуйся фруктово-вершковим смаком кремоподібної м'якоті!
Додавай мене у фруктові салати, десерти, пироги, хлібобулочні вироби, соуси.
Приготуй з мене морозиво, шербет, прохолодний напій або коктейль.
Додавай мене в тістечка, торти і желе.
Я добре поєднуюсь з молочними продуктами та борошняними виробами!
"Тропічний соус"
- Банани (250 г)
- М'якоть черімойі (500 г)
- Очищений ананас (175 г)
- Мускатний горіх (1 ч. л)
- Кориця (1 ч. л)
Ананас подрібніть і разом з соком викладіть в чашу блендера.
Додайте очищені і нарізані банани, м'якоть чермойі та прянощі.
Соус покладіть в холодильник на 4-6 годин.
Подавайте холодним або трохи теплим.
Соус відмінно підійде до морозива, десертів, пирогів та млинців!
Смачного!